ΞΥΛΑ ΕΛΑΤΟ ΟΞΙΑΣ

Πληρωμή με Κάρτα
Διαθέτουμε μηχάνημα POS για πληρωμή απο το σπίτι σας με οποιαδήποτε κάρτα.
ΙΒΑΝ – ALPHA BANK
Αριθμός Τραπεζικού Λογαριασμού: GR1001404030403002330000695

Το έλατο ή ελάτη είναι κωνοφόρο δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των ελατιδών. Στην Ελλάδα ευδοκιμούν τρία είδη ελάτου και μπορούν να φτάσουν σε ύψος μέχρι και 30 μέτρα. Τα συναντάμε στις ορεινές περιοχές, σε υψόμετρα από 500 έως 2000 μέτρα. Το ξύλο του έλατου ανήκει στη «μαλακή ξυλεία» και η πυκνότητά του είναι χαμηλή, περίπου 400-450 kg/m³. Η θερμογόνος δύναμη του ξύλου από έλατο είναι 4.440 – 4.650 kcal/kgr.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη έλατου ή ελάτης. Η λευκή ελάτη ή απλά ελάτη και η ερυθρελάτη. Το έλατο εκτός από τις γνωστές εφαρμογές του για χριστουγεννιάτικα δέντρα, και για κατασκευή μουσικών οργάνων, παιχνιδιών, ξυλοκιβωτίων και στις δομικές κατασκευές, χρησιμοποιείται ευρέως και ως καυσόξυλο. Επίσης είναι κατάλληλο για την παραγωγή pellets και μπριγκέτων για απλά ή ενεργειακά τζάκια.

Το ξύλο του απλού ή λευκού έλατου αρπάζει εύκολα και καίγεται γρήγορα. Αυτό οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε ρητίνη και στους μεγάλους πόρους του που επιτρέπουν την είσοδο του οξυγόνου. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικό ως καυσόξυλο.

Το ξύλο της ερυθρελάτης αρπάζει το ίδιο εύκολα με το έλατο. Επειδή όμως η περιεκτικότητα του σε ρητίνη είναι αυξημένη, η ερυθρελάτη δεν συνιστάται για καυσόξυλο τζακιού, επειδή τα ξύλα καπνίζουν και «σκάνε» έντονα με κίνδυνο να εκτοξεύσουν σπίθες γύρω από το τζάκι. Γι αυτό χρησιμοποιείται κυρίως για καυσόξυλο σε λέβητες και σόμπες.